1 2 3 4 5 6 7

Sistem D.G.P.S.

       Globală (GPS), care oferă poziționarea precisă, de la 15 metri nominal GPS la aproximativ 10 cm, în cazul celor mai bune echipamente.
       DGPS folosește o rețea de stații de referință fixe, terestre de difuzare a diferenței dintre pozițiile indicate de către sistemele prin satelit și pozițiile fixe cunoscute.
       Aceste posturi emit diferența dintre distanțele fictive prin satelit măsurate plus distanțele reale (calculate intern), și stațiile de recepție care pot corecta distanțele fictive cu aceeași sumă. Semnalul de corecție digital este deobicei transmis la nivel local prin emițătoare terestre respectiv de radio siteuri.
       Un site DGPS - Stație de referință (RS) fig.1 - are minim o stație de referință și cuprinde un receptor GPS, un generator de corecții DGPS si un mediu de transmisie a corecțiilor.       Real generatorul de corecții este încorporat în receptorul GPS. Funcțional de sistemul de referință este conectat monitorul de integritate (IM) care are ca scop validarea corecțiilor DGPS generate de stația de referință (RS). Validarea se face prin verificare și validare a corecțiilor prin determinarea poziția cu propriul receptor GPS, apoi aplică corecțiile date de stația de referință (RS) și compară poziția rezultată cu propria poziție cunoscută foarte exact (eroare zero).
       Dacă apar diferențe, rezultă reacția inversă de la monitorul de integritate (IM) la stația de referință (RS), aceasta incorporând informația de la (IM) în următoarele sale emisii și chiar luarea altor măsuri cum ar fi schibarea satelitului. (Fig.2) Un monitor (IM) conține un receptor GPS, un dispozitiv capabil sa recepționeze corecțiile transmise de (RS) și un dispozitiv care aplică algoritmul de integritate și generează reacția pentru (RS).
Monitoarele de integritate lucrează astfel:
 1. - Post- Difuzare Integritate - receptoarele (IM) recepționează aceeași informație ca și utilizatorii finali și execută procesul de integritate. Astfel (IM) poate doar să informeze despre un eventual hazard privind informația deja primită de utilizator.
 2. - Pre - Difuzare Integritate - (RS) transmite corecțiile catre (IM) pe un mediu de date inaccesibil utilizatorilor. IM, execută procesul de integritate și răspunde catre RS. RS integrează datele IM în corecții și le transmite către utilizatori. IM poate șterge informația de hazard care ar fi putut fi transmisă utilizatorilor.
 3. - Pre și Post execută ambele procese de integritate. Un receptor GPS de referință calculează distanța la sateliții observați si recunoaște care trebuie să fie această distanță. Diferența se numește PRC (pseudo-range-correction).
       Mesajele nu conțin numai PRC ci și rata de modificare a acestora în timp RRC (Range-Rate-Corrections) calculată și ea de stația de referință.
       Mesajele RTCM - Corecțiile GPS sunt în format RTCM SC-104, fiecare dată record conține mai multe mesaje care în parte au indiciu si text.
RSIM - Reference Station ( Stație de Referință )        Integrity Monitor (Monitor de Integritate) și este un document standard al RTCM care deschide funcționalitatea și mesajele dintre dispozitivele unui serviciu de difuzare (broadcast) D.G.P.S.
Dispozitiv R.I.S.M. - dispozitiv dintr-un site de emisie largă D.G.P.S.
 1. - RCTM - comisie (radio-technical-commission for maritime Services.
 2. - RSIM - document standard al R.T.C.M. care arată funcționarea si mesajele transmise în standard. Dispozitiv RSIM din configurația unui site DGPS conține:
  1. - CS - Control Station / Stație de control
  2. - RS - Reference Station / Stație de referință
  3. - IM - Integrity Monitor / Monitor Integritate
  4. - TR - Transmitter / Transmițător
  5. - RIM - RSIM Interface module / RSIM modul interfață. • G.M.D.S.S.

  Procesul de retehnologizare început în anul 1993 a făcut ca Stația Romană de Coastă “CONSTANȚA RADIO” să devină perfect compatibilă cu cerințele G.M.D.S.S. prin noile dotări cu echipamente DSC, RADIOTELEX și TELEX prin INMARSAT. Detalii...-->
 • Transmisii Navtex

  Parte integrantă a Sistemului G.M.D.S.S., serviciul național NAVTEX  a fost introdus ca mod de lucru la RADIONAV în anul 2003. “CONSTANȚA RADIO”  în calitate de coordonator transmite informații de siguranță pe frecvențele de 490 / 518 Khz, în limba română și engleză. Detalii...-->
 • VHF DSC

  Stația Română de Coastă “CONSTANȚA RADIO” asigură veghea permanentă în unde de inaltă frecvență (VHF) și apel selectiv numeric digital (VHF DSC) - CH16 respectiv CH 70. Canalele de lucru pentru traficul de serviciu sunt CH 25 și CH 26. Detalii...-->
 • MF DSC

  În unde medii (MF)“CONSTANȚA RADIO” asigură veghea cotinuă pe frecvența Internațională de primejdie, urgență și securitate 2182 kHz și  MF DSC pe 2187,5 kHz. Pentru traficul de serviciu frecvențele alocate I.T.U. sunt  2332,5 și 2748 kHz. Detalii...-->
 • HF DSC

  Stația Română de Coastă “CONSTANȚA RADIO” deasemnea asigură veghe permanentă și în unde de înaltă frecvență (HF) în benzile de frecvențe alocate I.T.U. de 4/6/8/12/16/22 MHz și frecvențele HF DSC  4207.5, 6312.5, 8414.5, 12577 kHz. Detalii...-->
 • Radiotelegrafie

  “CONSTANȚA RADIO” menține serviciul de radiotelegrafie, morse, pentru cei interesați, utilizând doar frecvențele de 500 kHz pentru recepție și 446.5 kHz pentru emisie. În acest scop se folosesc două emițătoare SAILOR cu puterea de 400 W. Detalii...-->