1 2 3 4 5 6 7

Trafic I.S.P.S.
        C.N.R.N. “ RADIONAV “ S.A. - “ CONSTANȚA RADIO “/ YQI - asigură serviciul I.S.P.S. navelor sub pavilion românesc sau străin care navigă în apele teritoriale ale României prin recepționarea și transmiterea documentelor conforme cerințelor autorităților române conform O.U.G. nr. 80 /11.09.03 aprobat de Guvern, prin care România a acceptat amendamentele la anexa Convenţiei Internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, (S.O.L.A.S. 74) și implicit a Codului internaţional pentru securitatea navelor şi facilităţilor portuare (I.S.P.S.), adoptat la Conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale, la Londra, în perioada 09-13.12.2002.
        Datorită logisticii deținute, C.N.R.N. RADIONAV S.A. asigură trafic I.S.P.S. prin recepționarea anexelor de la nave sau agenți, via VHF ( 40 mile marine de țărm), MF (150 mile marine de țărm), HF (distanțe mai mari de 200 mile marine), telex , prin sistem INMARSAT-C (din orice zonă maritimă de pe glob) și poșta electronică (e-mail).


O.U.G. Nr.80/11.09.2003 prevede ca:
 1. “ - toate companiile care au în proprietate sau operează nave care arborează pavilionul românesc sunt obligate să respecte prevederile Codului I.S.P.S.
 2. - toţi agenţii economici care operează facilităţi portuare, din categoria celor care fac obiectul prevederilor Codului ISPS, în porturile şi/sau pe căile navigabile interioare din România, sunt obligaţi să respecte prevederile acestui cod, să solicite şi să obţină de la administraţiile portuare şi/sau de căi navigabile, anexele de conformitate ale facilităţilor portuare astfel:
  1. 1- Pentru facilităţile portuare situate în porturile maritime Constanţa, Midia şi Mangalia, inclusiv Zona Liberă din Portul Constanţa, evaluarea şi certificarea se face de către Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa - S.A.
  2. 2 - Pentru facilităţile portuare situate în porturile Dunării Maritime Brăila, Galaţi şi Tulcea, inclusiv în zonele libere situate în vecinătatea acestor porturi, evaluarea şi certificarea se face de către Compania Naţională "Administraţia Porturilor Dunării Maritime" Galaţi - S.A.
  3. 3 - Pentru facilităţile portuare situate pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, inclusiv din Zona Liberă, evaluarea şi certificarea se face de către Compania Naţională "Administraţia Canalelor Navigabile" Constanţa - S.A.
  4. 4 - Pentru facilităţile portuare situate pe Canalul Sulina inclusiv din Portul Sulina şi Zona Liberă, evaluarea şi certificarea se face de către Regia Autonomă "Administraţia Fluvială a Dunării de Jos". Galaţi. Constanța Radio asigură recepționarea Anexei 2 prin sistemele VHF / MF / HF / INMARSAT-C, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână
  5. 5 - Administraţiile portuare şi/sau de căi navigabile, evaluează şi certifică sistemele de securitate în conformitate cu prevederile Codului internaţional privind securitatea navei şi facilităţii portuare, organizate de agenţii economici care operează facilităţi portuare aflate în porturile şi/sau pe căile navigabile stabilite mai sus, folosind în acest scop personalul propriu sau organizaţii recunoscute care sunt autorizate de Ministerul Transporturilor și care au încheiat, în acest sens, cu acesta, un protocol.

       Autoritatea Navală Română controlează şi verifică respectarea prevederilor Codului I.S.P.S. de către toate navele maritime, indiferent de pavilion, care intră şi ies în şi din porturile şi/sau căile navigabile interioare din România. Navele care nu respectă prevederile Codului ISPS nu sunt admise să intre sau să părăsească porturile şi/sau căile navigabile interioare din România.
        Toate comunicaţiile referitoare la securitate, desfăşurate între nave şi porturile româneşti, se derulează prin "Radionav" care asigură ascultarea şi transmiterea continuă a mesajelor, cu păstrarea caracterului secret al acestora.
       Anexele uzuale care constiuie cerință obligatorie și trebuie transmise cu minim 24 de ore înainte de sosirea navei in porturile românesti sunt: M.E.I. - 72 Hours Notice of Ship Arrival Security foe Expanded Inspection (dacă se impune), ANEXA 2 si ANEXA 1.
       Conform regulilor I.S.P.S. “Notice of Ship Pre-Arrival Security Information” - Anexa 2 - Notice of Ship Pre-arrival Security Information -se transmite cu cel putin 24 de ore înainte de sosire pentru navele care urmează să opereze cu gradul de securitate 1 și cu cel puțin 48 de ore înainte de sosire pentru navele care operează cu gradul 2 de securitate sau 3. • G.M.D.S.S.

  Procesul de retehnologizare început în anul 1993 a făcut ca Stația Romană de Coastă “CONSTANȚA RADIO” să devină perfect compatibilă cu cerințele G.M.D.S.S. prin noile dotări cu echipamente DSC, RADIOTELEX și TELEX prin INMARSAT. Detalii...-->
 • Transmisii Navtex

  Parte integrantă a Sistemului G.M.D.S.S., serviciul național NAVTEX  a fost introdus ca mod de lucru la RADIONAV în anul 2003. “CONSTANȚA RADIO”  în calitate de coordonator transmite informații de siguranță pe frecvențele de 490 / 518 Khz, în limba română și engleză. Detalii...-->
 • VHF DSC

  Stația Română de Coastă “CONSTANȚA RADIO” asigură veghea permanentă în unde de inaltă frecvență (VHF) și apel selectiv numeric digital (VHF DSC) - CH16 respectiv CH 70. Canalele de lucru pentru traficul de serviciu sunt CH 25 și CH 26. Detalii...-->
 • MF DSC

  În unde medii (MF)“CONSTANȚA RADIO” asigură veghea cotinuă pe frecvența Internațională de primejdie, urgență și securitate 2182 kHz și  MF DSC pe 2187,5 kHz. Pentru traficul de serviciu frecvențele alocate I.T.U. sunt  2332,5 și 2748 kHz. Detalii...-->
 • HF DSC

  Stația Română de Coastă “CONSTANȚA RADIO” deasemnea asigură veghe permanentă și în unde de înaltă frecvență (HF) în benzile de frecvențe alocate I.T.U. de 4/6/8/12/16/22 MHz și frecvențele HF DSC  4207.5, 6312.5, 8414.5, 12577 kHz. Detalii...-->
 • Radiotelegrafie

  “CONSTANȚA RADIO” menține serviciul de radiotelegrafie, morse, pentru cei interesați, utilizând doar frecvențele de 500 kHz pentru recepție și 446.5 kHz pentru emisie. În acest scop se folosesc două emițătoare SAILOR cu puterea de 400 W. Detalii...-->