online

Cum sa avem propriul post de radio online

Evolutia tehnologica a cunoscut un adevarat “boom” odata cu aparitia internetului. Astfel, am descoperit ca ne putem achita facturile fara sa parasim caldura caminului propriu, comunicatiile ne-au permis sa vorbim fara restrictii in toate tarile, iar industria de divertisment a ajuns la apogeu.

Un post de radio online este la indemana tuturor

Internetul ne-a oferit reteta perfecta pentru un divertisment de calitate: televiziune si radio la purtator, dar pentru multi dintre noi acestea au fost adevarata oportunitati de afaceri.

Astfel, si-au facut aparitia multe posturi de radio cu emit in mediul online, iar pentru marii actori de pe piata a emite in mediu online a devenit un lucru obligatoriu.

Desi pare greu de crezut, realizarea propriului post de radio online nu este un lucru dificil, iar acest lucru “vine la pachet” cu numeroase avantaje.

Astfel, un radio online poate fi folosit pentru a promova diverse afaceri, nu necesita inchirierea unor echipamente scumpe sau a unui spatiu mare si este usor de condus din sufrageria proprie.

Lucrul esential pentru a infiinta un post de radio online este o conexiune broadband buna, dar aceasta cerinta nu cred ca mai este un impediment pentru nimeni, deoarece internetul prezent in Romania este unul dintre cele mai bune din lume (si ma refer aici atat la pret, cat si la calitate).

Muzica va fi stocata pe un calculator, care este recomandat sa fie cat mai rapid si sa dispuna de un spatiu de stocare cat mai mare (acesta are rolul de a transmite semnalul catre un server audio).

Propriul radio online este usor de gestionat

Serverul audio de care povesteam mai sus va prelua semnalul audio si il va redirectiona catre ascultatori, folosind o conexiune internet.

Primul lucru la care trebuie sa ne gandim este formatul in care va emite postul nostru de radio (exista persoane care prefera muzica, dar si stiri si diverse emisiuni).

Din punct de vedere software ne sunt necesare numai 3 softuri:

  • Winamp (sau echivalent), utilizat drept player audio;
  • Shoutcast DSP (sau alte variante) – plugin Winamp;
  • Shoutcast DNAS – soft pentru server.

Calitatea emisiei audio este cel mai important criteriu pe care trebuie sa il avem in vedere.

Astfel, trebuie sa stim ca exista mai multe rate de compresie MP3:

  • Intre 24 si 32 kbps: radio AM. Este raportul potrivit pentru un post de radio ce pune accent pe voce (discursuri, talkshow, etc);
  • Intre 48 si 80 kbps: radio FM. Este calitatea “basic” la care poate fi difuzata o emisiune muzicala;
  • Intre 92 si 128 kbps: CD, adica nivelul mediu pentru posturile muzicale;
  • 192 – 320 kbps: nivelul calitativ al sunetului este optim, atat pentru muzica cat si pentru voce.

Echipamentele si soft-ul de ultima generatie nu au insa nicio valoare in lipsa unor licente comerciale si a drepturilor de autor, care ne vor permite sa difuzam anumite piese / emisiuni.

Aceasta situatie trebuie studiata cu atentie inainte de a ne infiinta propriul post de radio online, cu exceptia cazurilor in care suntem proprii producatori ai emisiunilor difuzate.