istorie

Scurta istorie a radioului din Romania

Aparitia radioului a reprezentat o adevarata revolutie socio – culturala. Aparitia undelor radio a scos practic omenirea dintr-un “ev mediu tarziu” in domeniul comunicatiilor, aparatele radio devenind astfel punctul central in marea majoritate a gospodariilor romanesti.

Astazi, radioul romanesc a evoluat impreuna cu timpul si realitatea economico – sociala, ajungand in toate casele (si masinile) noastre.

Romania, tara unde radioul a inceput acum 90 de ani

Aparitia radioului in tara noastra nu a tinut numai de dezvoltarea tehnologica existenta acum 90 de ani. Poporul roman era practic “infometat” sa cunoasca realitatile tarii, iar radioul a devenit inima gospodariilor romanesti, fiind principalul mijloc cultural si politic de informare in masa.

Data de 1 noiembrie 1928 a ramas inscrisa in inima romanilor, datorita faptului ca atunci a fost transmisa cuvantarea de deschidere a radioului, rostita de catre profesorul Dragomir Hurmuzescu.

Emisiunea radiofonica din prima zi de program a avut urmatorul program:

 • Orele 17.00 – 19.00: cuvantarea de deschidere;
 • Orele 21.00 – 24.00: program muzical, emisiune de stiri sportive, primul buletin meteorologic si o emisiunea muzicala a unor partituri apartinand lui Johan Strauss.

Perioada imediat urmatoare a continut programe asemanatoare, iar emisia a fost realizata intre orele 17.00 – 19.00 si 20.30 – 24.00.

Emisiunile erau realizate si supravegheate de un consiliu de conducere alcatuit din:

 • Dimitrie Alesseanu;
 • Dragomir Hurmuzescu;
 • Mihail Jora;
 • IA Bratescu Voinesti.

In primele luni de viata ale radioului incep sa ia nastere si o serie de emisiuni de baza, iar unele dintre ele se regasesc si astazi in programul Radiodifuziunii Nationale.

Istoria radioului se confunda cu cea a Romaniei

Istoria radioului romanesc urmeaza indeaproape evolutia societatii romanesti. Astfel, isi fac aparitia primele conferinte radiofonice, unde se dezbateau teme arzatoare ale politicii romanesti, iar in data de 10 noiembrie 1928 a luat nastere si prima emisiune pentru copii.

In programul zilnic si-a facut aparitia si o rubrica speciala, unde erau difuzate lecturi ale operelor scriitorilor romani clasici sau contemporani.

Evolutia societatii romanesti a dat nastere unor noi rubrici ale radioului national:

 • 8 decembrie 1928: s-a difuzat pe calea undelor prima emisiune adresata femeilor;
 • 10 decembrie 1928: prima emisiune medicala, unde se difuzau sfaturi si pareri ale medicilor:
 • 18 decembrie 1928: prima emisiune umoristica;
 • 12 ianuarie 1929: editia inaugurala pentru Ora Copiilor;
 • 17 ianuarie 1929: se difuzeaza pentru prima data emisiunea Ora Vesela.

Radioul romanesc nu ar fi putut evolua fara participarea in cadrul emisiunilor a unor scriitori, publicisti sau istorici de exceptie: Mihail Sadoveanu, George Toparceanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction, Cezar Petrescu, Nicolae Iorga (10 martie 1929),

Un alt reper important pentru istoria radioului national este data de 23 aprilie 1929, atunci cand a fost difuzata in premiera prima transmisiune in direct a unei opere: Aida, de Verdi.

Data de 15 ianuarie 1934 este un pilon de temelie pentru radioul romanesc, deoarece atunci s-a semnat certificatul de nastere al primul post national de radio: Radio Romania. Acesta va ajunge sa emita (in numai 5 ani de cand s-a infiintat) un numar record de 4642 ore.